Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyarországon évtizedek óta a stroke a harmadik legfőbb halálok, a tartós rokkantságot okozó betegségek között az egyik leggyakoribb. Hazánkban az érintettek átlagéletkora 5-10 évvel alacsonyabb, mint a fejlett ipari országokban. Kiemelkedően magas az agyi érkatasztrófa előfordulása és az emiatti halálozás az 50 évesnél fiatalabb népességben. Ezen belül is közel háromszor gyakoribb a hátrányos helyzetű régiókban. Agyi érbetegség miatt évente hozzávetőleg 40 ezer stroke fordul elő; kb. 71 %-nál rizikófaktorként jelen van a magas vérnyomásos betegség (is).

A betegség kezelésére fordítandó egészségügyi kiadások is kiemelkedően magasak; jelentős összeget emészt fel az akut ellátás és az élethosszig tartó kezelés. Emiatt tekinti Az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program is fontos feladatnak a stroke megelőzését és ellátásának javítását.
Rendkívül jelentős társadalmi – gazdasági tényező, hogy a betegség nem csak a beteg, de a családja életét is drámaian befolyásolja.

Különösen veszélyeztetettek a kockázati tényezővel rendelkezők. A magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, elhízás, egészségtelen táplálkozás- és életmód vezethetnek a megbetegedéshez.
A rizikótényezők kiküszöbölése, legalábbis csökkentése, a rossz szokások elhagyása, az egészséges életmódra való váltás csökkenti a kockázatot. Erre a tudatformáló szerepre vállalkozott a 2005-ben megalakult Egyesület a Stroke Megelőzéséért /ESzME/, az előző évben brüsszeli székhellyel létrejött SAFE (Stroke Alliance for Europe, www.safe.com) tagjaként.

Hazánkban különösen indokolt egy olyan civil társadalmi szervezet létrehozása, amely azt tűzi ki céljául, hogy ez a betegség és megelőzése súlyának megfelelő társadalmi figyelmet kapjon. Feladatunknak valljuk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a beteg és környezete életét drámaian megváltoztató stroke kockázati tényezőire, azok befolyásolásának fontosságára. Ezáltal az ESzME tevékeny részt vállalhat e gyakori és súlyos következményekkel járó betegség megelőzésében, az érintettek és családjuk, valamint a társadalom terheinek enyhítésében.

Az Egyesület önkéntesen szerveződő tagságból áll.
Az egyesület tagjait a hattagú elnökség (2009. májustól: dr. Haidegger Judit, dr. Ludányi Andrea, dr. Szapáry László elnök, Szén Tamásné, Vajda András, Vargáné Oláh Mária) képviseli. Az elnök munkáját munkacsoportok, és egy szakmai Tanácsadó Testület segíti.
Tagjainkat a negyedévente kipostázott ESZMEFUTTATÁS című hírlevelünkön keresztül érjük el. Az évenkénti nagy összejöveteleink egyike a május 10-ei Stroke Világnaphoz kapcsolódó rendezvény, ahol szakmai előadások, térítésmentes szűrővizsgálatok biztosítása mellett igyekszünk közösséget is kovácsolni az érintettekből. Második éve bővítettük ki az előbbieket családi sport– és futónappal, amit a csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ területén tartunk és rendezzük itt a törvényi előírásoknak megfelelő közgyűlést.

A magalakulás évétől szervezzük vidéki, regionális munkacsoportjainkat, van már szervezetünk Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten, Pécsett, Hévízen, Isaszegen, Veszprémben, és továbbiak megalakulása van folyamatban. Az Egyesület 170 taggal alakult meg, a választott elnökség mellett 15 önkéntes aktivista dolgozik a cél érdekében. Mára tagságunk meghaladta a 800 főt.

2009-ben továbbgondolva a feladatokat, Egyesületünk a Magyar Stroke Társasággal közösen, aktivistáink közreműködésével és a kezelő orvos felügyelete alatt az un. akadálymentesítési program keretében a beteg otthoni életvitelét megkönnyítő akadálymentesítési tanácsadással is foglalkozik.
Az önkéntesek továbbképzését magyar és nemzetközi tapasztalatok alapján végezzük.

Az ESzME tevékenységének fő céljai:

  • A lakosság számára:
    • Felvilágosítás, életmód változtatás, az egészség védelme, akadálymentesítési tanácsadás
    • Az adekvát, korszerű módszerek megismertetése a stroke megelőzésében és ezen belül a kiemelten fontos rizikófaktor, a magas vérnyomás kezelésében.
  • A kormányzat irányában:
    • Lobbi tevékenység a stroke hatékony megelőzéséért, az ezt szolgáló diagnosztikus és terápiás gyakorlat támogatásáért.

A szervező tevékenységet a tagság önkéntes feladatokat vállaló aktivistái végzik, akiknek a munkáját egyesületünk vezető aktivistája, Lévai Sándorné, Rózsika fogja össze, irányítja.

Az Egyesülettel kapcsolatos bármilyen információ, Lévai Sándorné Rózsikától kapható a 06-70/641-8836-os telefonon.
Kérjük, látogasson el honlapunkra, a www.eszme.hu oldalra.