Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Stroke Nap 2013
  2013.05.14.
  Frissítés! Tekintse meg a rendezvényen készült képeket!

  Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket május 12-án vasárnap a Magyar Stroke Társaság a budai Allee bevásárlóközpontban. Az immár hagyományszerűen megrendezésre kerülő eseményen a szervezők az agyiér-katasztrófák gyakoriságára, a szélütés megelőzésének fontosságára, valamint a stroke tüneteinek észlelése esetén az azonnali mentőhívás jelentőségére kívánják felhívni a figyelmet.

  A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint világviszonylatban is jelentős a szélütés miatt elhunytak vagy ezáltal rokkanttá váltak száma, amely az előrejelzések szerint az éves 1,4 millióról 2020-ra 20 millió fölé fog emelkedni. Magyarországon évente 42 ezren kapnak szélütést, ráadásul évente mintegy 12 ezren halnak meg stroke következtében. A betegek negyede fiatalabb 60 évnél, a férfiak veszélyeztetettebbek nő társaiknál, átlagosan 5 évvel hamarabb kapják meg a stroke-ot. A túlélők 22%-a járásképtelen, többen kerekesszékbe is kerülnek. A stroke-betegek csaknem fele nem képes saját magáról gondoskodni, ugyanakkor ötödük komoly beszédzavarral kénytelen megküzdeni.

  A szélütés ugyanakkor kezelhető, de csak abban az esetben, ha a szakszerű segítség időben érkezik. Prof. Dr. Bereczki Dániel, az MST elnökének véleménye szerint, nagyon fontos, hogy a beteg három órán belül kórházba kerüljön, ilyenkor ugyanis visszafordítható a károsodás. „Annak, akinek magasabb a vércukorszintje, magas a koleszterinszintje vagy a vérnyomása, sokkal nagyobb az esélye a szélütésre. Éppen ezért nagy jelentősége van a megelőzésnek, és a rizikófaktorok kezelésének, hiszen, ha valakinek magas a vérnyomása és kezelteti, akkor ötször kevesebb esélye lesz arra, hogy stroke-ot kapjon.” A szélütésre figyelmeztető jel lehet az átmeneti beszédmegértési- és szóformálási nehézség, látászavar, kettőslátás, látótérkiesés, féloldali végtaggyengeség, valamelyik arc- vagy testfél néhány percig tartó zsibbadása, szédülés, hirtelen fellépő eszméletvesztés – tette hozzá a professzor. A tünetek lehetnek múló jellegűek, vagy maradandóak, s együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak.

  A stroke-prevenció és a fontos tudnivalók hangsúlyozása érdekében a Társaság idén május 12-én ismételten Stroke Napot tart, a budai Allee bevásárlóközpontban. A rendezvényen ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat mérés, nyaki doppler vizsgálat, valamint a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos tanácsadás várja az érdeklődőket. A rendezvény során mindenki kezébe veheti a saját egészségi állapotáról készült kockázatfelmérést. A szervezők véradási lehetőségről is gondoskodnak.

  A Stroke Nap különlegessége, hogy az érdeklődők találkozhatnak azokkal a stroke-os betegekkel, akik jelenleg is komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy legyőzzék a szélütés következményeit. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a megelőzés, mennyire fontos, hogy ha valaki a szélütés tüneteit észleli, azonnal tárcsázza a mentőket. Hiszen a gyors segítségnyújtás lehetőséget biztosít arra, hogy ha megtörténik az életmentő vérrögoldás a betegek akár tünetmentesen is gyógyulhatnak.

  A délelőtt 10:45-kor kezdődő és egészen 18:00-ig tartó eseményen a Társaság interaktív szakmai előadások keretében gondoskodik a megfelelő tájékoztatásáról. A kilátogatók a nagyszínpadon a neurológia legkiválóbb hazai szakértőivel hallhatnak beszélgetést a magas vérnyomásról, az emelkedett vérkoleszterinről, a cukorbetegség, a dohányzás vagy az elhízás veszélyeiről, mint kockázati tényezőkről, valamint az időablak fontosságáról a megelőzés lehetőségeiről, és magáról a rehabilitációról.

  Az előadások szüneteiben változatos szórakoztató programok is várják az egészségükkel törődőket. A hip-hop, capoeira, salsa és rock and roll táncbemutatók mellett a felhőtlen hangulatról a népszerű tehetségkutató műsorból jól ismert Giorgio, Berkes Olivér, CSerpes Laura, Kállay Saunders András, valamint Tóth Gabi fog gondoskodni. A Stroke Napja házigazdái ebben az évben Détár Enikő és Rékasi Károly.

  További sajtóinformáció

  Fadgyas Zsuzsa
  mobil: +36 (20) 933 9619
  e-mail: zsuzsa.fadgyas@diamondagency.hu
  www.diamondagency.hu

  Farkas Zsuzsa
  mobil: +36 (30) 749 3470
  e-mail: zsuzsa.farkas@diamondagency.hu
  www.diamondagency.hu

Vissza