Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Minden perc számít! Politikusok, orvosok és neves színészek kampányolnak a stroke ellen
  2012.12.06.
  Kép címeBudapest
  Színházjáró körútjának utolsó állomásához érkezett a „Stroke - Ne késlekedj” kampány, melynek fő célkitűzése, hogy megismertessék a lakosságot az agyi érkatasztrófa tüneteivel, hangsúlyozva az időfaktor és a megelőzés jelentőségét. A kezdeményezéshez a kultúra, a szakma, a civil szerveződések, valamint politikusok is csatlakoztak.

  Kép címeA szélütés nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hazánkban évente 40-50 ezren szenvednek el stroke-ot, ugyanakkor 13 ezer ember veszíti életét agyi-érkatasztrófa következtében. Akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalék a második esztendőben életét veszíti.

  Becsült adatok szerint 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. A szélütés hatással van az emberek további életvitelére. A túlélők közel fele szenved féloldali bénulásban, közel egynegyedük járásképtelen, ráadásul valamilyen mértékű kognitív hanyatlás az esetek több mint 60%-ában jelentkezik. Emellett a depresszió (32%), valamint a beszédzavar (12-18%) is az esetek nagy százalékában jelent komoly problémát. A stroke nemcsak az idősek betegsége, hiszen egyre fiatalabb korosztályt érint.

  Kép címeA figyelemfelhívásban a Madách Színház is aktívan részt vett. Az ország neves színészei nem csak a sajtótájékoztatókon hangsúlyozták az azonnali mentőhívás és a megelőzés fontosságát, hanem maguk is megtették az első lépést egészségük érdekében. A művészek vérnyomás-, vércukor-, és koleszterinszint mérésen, valamint nyaki ultrahang vizsgálaton estek át.

  Kép címeA sajtótájékoztató alkalmával Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke elmondta, hogy 10-12 percenként kerül be stroke-os páciens a kórházba, ugyanakkor félóránként veszíti életét valaki szélütés következtében. Ahhoz, hogy ez a szám csökkenjen, mindenkinek tisztában kell lennie a stroke tüneteivel - féloldali látásvesztés, beszédzavar (értelmetlenné váló szavak, mondatok), végtagok féloldali elgyengülése, az arc félrehúzódása, a kinyújtott nyelv ferdesége, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, a végtagok ügyetlenné válása (pl. nem tudja felvenni vagy begombolni a ruháját), látótérkiesés-. Ha bárkinél ezeket a jeleket észleli, akkor ne késlekedjen, azonnal hívja a mentőket, hiszen minden perc számít. Minél hamarabb kerül valaki kórházba, minél hamarabb kapja meg az életmentő vérrögoldó kezelést, annál nagyobb esélye van a teljes felépülésre. Nem szabad elfelejteni, hogy a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, valamint akár együtt, akár külön-külön is jelentkezhetnek. Mint a professzor hangsúlyozta, egyetlen tünet is figyelmeztethet az agyiér-katasztrófa kialakulására. Senkit ne tévesszen meg, ha a jelek gyors javulást mutatnak, mert bármikor visszatérhetnek és akár visszafordíthatatlan folyamatot is elindíthatnak.

  Kép címeA Társaságot továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Dr. Mártai István, az OMSZ főigazgatója szerint nagyon fontos, hogy a lakosság tudja, ha valakinél a szélütés tüneteit felismeri, azonnal tárcsázza a 104-et. Ha valaki csak egy tünetet is felismer a három legjellemzőbb közül - végtagok ügyetlensége- beszédzavar, az arc asszimetriája - akár 70-75 százalékban, míg mind a három jel esetén 80-85 százalékban biztos, hogy stroke-os betegről van szó. A főigazgató is hangsúlyozta az időablak jelentőségét, fontos, hogy a páciens minél hamarabb a megfelelő ellátóhelyre kerüljön. Ezért ne a családtagokat, ne a szomszédokat és
  ne a háziorvost értesítsék, hanem egyből a mentőket hívják, ezzel elkerülhetik, hogy a beteg több lépcsőben kerüljön a kórházba. Hiszen az idő múlása, - mint mondta - az agyszövet károsodását vonja maga után.

  Kép címeKissné Dr. Horváth Ildikó az Egészségügyért Felelős Államtitkárság képviseletében kiemelte, hogy a stroke kialakulásában jelentős szerepet játszanak a rizikófaktorok. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cigarettázók körében 2-3-szor nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának lehetősége, mint a nemdohányzók esetében. A megelőzés jegyében, mindenkinek azt tanácsolja, hogy hagyjon fel a káros szenvedélyével, táplálkozzon egészségesen és mozogjon sokat, mert ezzel megelőzhetik akár a szívinfarktust, akár a stroke-ot.

  Dr. Szentes Tamás főpolgármester helyettes, mint hangsúlyozta, a város felelősséget érez és felelősséggel tartozik a budapestiek egészségéért. Elmondta, a stroke-kal kapcsolatos megbetegedések vonatkozásában jelentős különbségek vannak a fővárost tekintve. A férfiak esetében a legrosszabb a helyzet a VII., VIII., IX., X., XX. és XXI. kerületekben, míg a nők vonatkozásában ez kiegészül a XXIII. és XVII. kerületekkel. A legjobb statisztikai adatokat Budán, valamint az V. és a XVI. kerületben mérték. Szentes Tamás szintén a megelőzést tartja a legjobb megoldásnak.

  Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója személyes tapasztalatairól is beszélt és elmondta, sokat tesz azért, hogy megőrizze egészségét, mert szerinte is a megelőzés a legcélravezetőbb. Ő személy szerint megpróbál minden nap úszni, és mindenkinek azt tanácsolja, hogy ne fossza meg magát ettől a fizikai örömérzéstől, hiszen a szervezet idővel ezt meghálálja. Bízik abban, hogy kollegáival együtt segíteni tudnak a figyelemfelkeltésben, és abban, hogy a szűrővizsgálat életet menthet.

  Magáról a betegségről, valamint az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról további információt kaphat, ha ellátogat a www.szelutes.hu weboldalra, vagy a www.facebook.com/nekeslekedj közösségi oldalra.

  További sajtóinformáció:

  Fadgyas Zsuzsa
  mobil: +36 (20) 933 9619
  e-mail: zsuzsa.fadgyas@diamondagency.hu

  Farkas Zsuzsa
  mobil: +36 (30) 749 3470
  e-mail: zsuzsa.farkas@diamondagency.hu

  www.diamondagency.hu

Vissza