Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Minden perc számít. Stroke - versenyfutás az idővel
  2012.11.19.
  Ne késlekedj - Stroke - versenyfutás az idővel A „Ne késlekedj - minden perc számít" edukációs kampány Veszprém után Kaposvárra látogatott, ahol a Csiky Gergely Színház művészei kerültek górcső alá. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szélütés tüneteire és az időfaktor jelentőségére.


  Az agyérbetegségek gyakorisága fokozatosan emelkedett az elmúlt évtizedekben. Ennek oka az egyes országokban az életszínvonal, az életkörülmények romlása, a kockázati tényezők halmozódása. Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. A szélütést túlélők 24 százaléka egy éven belül, további 5 százalékuk a második évben életét veszti. A betegség következményeként a túlélők fele szenved féloldali bénulásban, negyedük járásképtelen, ráadásul az esetek hatvan százalékában lép fel kognitív hanyatlás.

  A „Ne késlekedj" elnevezésű kampány road showja során az ország több neves színházában a művészek különböző szűrővizsgálatokon vesznek részt, ezzel is megtéve az első lépést egy egészségesebb élet felé. A vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésen valamint nyaki ultrahang vizsgálaton való részvétellel követendő példát állítanak a lakosság elé.

  A kezdeményezés legutóbbi állomásán, a Kaposvári Csiky Gergely Színház társulata csatlakozott a "Minden perc számít" üzenet átadásához. A szűrések kapcsán Dr. Vajda Zsolt, a Kaposi Mór Oktató Kórház főtanácsadója elmondta, hogy a betegség egyre inkább veszélyezteti a fiatal korosztályt is, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a szélütés tüneteivel, ha azokat észleli azonnal hívja a mentőket, hiszen minden perc számít, minél hamarabb jön a segítség, annál nagyobb esély van a teljes felépülésre. Sajnos a szélütést túlélők nagy része mozgáskorlátozottá válik, ami nem csak a családra, hanem környezetére és nem utolsó sorban a társadalomra is nagy terhet jelent.

  A stroke tünetei jellegzetesek: féloldali látásvesztés, beszédzavar (értelmetlenné váló szavak, mondatok), végtagok féloldali elgyengülése, az arc félrehúzódása, a kinyújtott nyelv ferdesége, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, a végtagok ügyetlenné válása (pl. nem tudja felvenni vagy begombolni a ruháját), látótérkiesés.

  Ha valaki ezeket a tüneteket észleli, azonnal hívja a mentőket, hiszen minél hamarabb megkezdik az életmentő vérrögoldást, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre. Ha valakinek a családjában stroke-s beteg fordul elő, akkor jobban oda kell figyelnie önmagára, sokat kell mozognia, egészségesen kell táplálkoznia és nem utolsó sorban oda kell figyelni rizikófaktoraira.

  Németh Géza, a helyi mentőállomás vezetője úgy látja, leginkább a reggeli órákban és melegfront érkezésekor hívják többen a mentőket stroke gyanújával, ugyanakkor ő is hangsúlyozta az időfaktor jelentőségét. A szélütés nem fáj, így sokszor a betegek nem veszik komolyan az előjeleket. Kaposvárott amennyiben nem tud esetkocsi kivonulni a helyszínre, akkor akár mentőhelikoptert is igénybe lehet venni. A mentőszolgálat szakemberei az életmentéshez szükséges ellátást biztosítják, s közben telefonon egyeztetnek a kórház sürgősségi osztályával, akik felkészülnek a beteg fogadására. Kiemelte, hogy nagyon jó a kapcsolat a mentősök és a stroke-s betegeket ellátó intézmény között.

  Nagyon örülünk az ilyen és hasonló kezdeményezésnek, nem kérdés, hogy mi teljes mellszélességgel segítjük és népszerűsítjük a kampányt, ugyanis tavaly sajnálatos módon közvetlen közelről éltük meg a szélütést - mondta Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház igazgatója. Az egyik kolléganőjük, Tóth Nóra a színpadon lett rosszul, mint kiderült stroke-t kapott. Ez megviselte a társulatot, így mindenki megpróbál valamit tenni egészsége érdekében. A teátrum valamennyi dolgozója számára stresszoldó megoldásként fitnesztermet biztosít, aki akar az pedig jógaoktatáson vehet részt.

  Csapó Virág, a Barátok közt Évája úgy véli, hogy ha egy kampányhoz, annak népszerűsítéséhez egy közismert személyt, egy színészt kérnek fel, akkor sokkal eredményesebben célba ér a kezdeményezés üzenete. Ő bízik abban, ha ő is a nevét adja ehhez a kampányhoz, akkor talán az emberek jobban oda figyelnek az egészségükre és ha kell segítenek embertársaikon, jelen esetben, ha a szélütés tüneteit észlelik, azonnal hívják a mentőket.

  A tünetek felismerése életet menthet, ezért mindenki figyelje meg, ha az illető arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá válik, az egyik karja lehanyatlik, nem találja a szavakat. Ilyen esetben adjunk a betegnek néhány feladatot: kérjük meg, hogy mosolyogjon vagy mutassa fogait, majd kérjük arra, hogy emelje fel vízszintesig mindkét karját, ismételjen meg egy mondatot. Ha valaki ezeket nem tudja megtenni, akkor azonnal hívjuk a mentőket, ezzel segíthetünk rajta.

  A "Stroke - Ne késlekedj" kampány támogatói arra kérnek mindenkit, hogy vegyék igénybe a rizikószűrések biztosította lehetőséget, valamint válasszák az egészségesebb életvitelt, mozogjanak többet, táplálkozzanak egészségesen, járjanak rendszeresen szűrővizsgálatra, hiszen csak ezúton előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek, így a szélütés okozta tragédiák. A következő s egyben utolsó állomása a kampánykörútnak a budapesti Madách Színház lesz.

  Magáról a betegségről, valamint az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról további információt kaphat, ha ellátogat a www.szelutes.hu >> weboldalra, vagy a www.facebook.com/nekeslekedj >> közösségi oldalra.

Vissza