Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Ne késlekedj – hívd a 104-et! - Kegyetlen versenyfutás az idővel
  2012.06.29.
  Ha hozzátartozója, vagy ismerőse furcsán mosolyog, nem tudja felemelni egyik karját vízszintesig, vagy arra sem képes, hogy megismételjen egy egyszerű mondatot, akkor azonnal hívni kell a 104-et. A "Stroke – Ne késlekedj" kampány keretében évek óta töretlenül tart a lakosság tájékoztatása, a társadalmi célú kezdeményezés idén is folytatódik.

  A Magyar Stroke Társaság immáron negyedik egymást követő évben indítja útjára társadalmi célú edukációs kampányát. A „Stroke – Ne késlekedj” elnevezésű kezdeményezés fő célkitűzése, hogy megismertessék a lakosságot az agyi érkatasztrófa tüneteivel, hangsúlyozva az időfaktor és a megelőzés jelentőségét.

  A stroke nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalék a második esztendőben életét veszíti. A stroke nemcsak az idősek betegsége, hiszen egyre fiatalabb korosztályt érint.

  Becsült adatok szerint 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. A szélütés hatással van az emberek további életvitelére. A túlélők közel fele szenved féloldali bénulásban, közel egynegyedük járásképtelen, ráadásul valamilyen mértékű kognitív hanyatlás az esetek több mint 60%-ában jelentkezik. Emellett a depresszió (32%), valamint a beszédzavar (12-18%) is az esetek nagy százalékában jelent komoly problémát.

  Tekintettel a súlyos következményekre, és a stroke folyamatos térhódítására, a Társaság továbbra is fontosnak tartja, hogy a „Stroke – Ne késlekedj” kampány keretén belül felhívja a figyelmet a szélütés tüneteire. Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Társaság elnökének véleménye szerint a hirtelen kialakuló beszédzavar, féloldali végtaggyengeség, zsibbadt arcfél, egyensúlyvesztés, kettőslátás mind-mind olyan jelek, amelyek a betegség gyanúját vetik fel, és amelyek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni.

  Ha az agyi vérkeringési zavar hátterében vérrög áll, lehetőség van úgynevezett trombolízisre (vérrögoldásra). Amennyiben a vérrögoldás időben megtörténik, remény van olyan mértékben minimalizálni az agykárosodást, hogy a beteg maradandó tünetek nélkül meggyógyulhat. A trombolízisek száma 2009-ről 2010-re 25%-kal, míg 2010-ről 2011-re 34%-kal emelkedett. Ennek oka lehet, hogy az emberek a korábbi kampánynak köszönhetően megismerkedtek a stroke tüneteivel, azzal hogy mire kell odafigyelni, és hogy stroke esetén ne az ismerősnek, ne a háziorvosnak szóljanak, hanem azonnal hívjanak mentőt, azaz tárcsázzák a 104-et – hangsúlyozta Prof. Dr. Bereczki Dániel.

  A Társaságot továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint az elmúlt évben érezhetően többen emelték fel a telefont és hívták a mentőket, mikor a stroke tüneteit észlelték, ráadásul a téves riasztások aránya is csökkent. A Társaság reméli, hogy ez a tendencia tovább folytatódik.

  A figyelemfelhívásban a Madách Színház és több vidéki színház is segítő kezet nyújt. Az ország neves színészei nem csak sajtótájékoztatók alkalmával hangsúlyozzák az azonnali mentőhívás, illetve megelőzés fontosságát, hanem maguk is tesznek a betegség prevenciója érdekében. A művészek vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint mérésen, valamint nyaki ultrahang vizsgálaton esnek át, hogy megtudják, mekkora mértékű náluk a stroke kialakulásának veszélye.

  Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy esetleges szélütés esetén segíteni tudjanak embertársaikon, ugyanakkor a tartsák karban rizikófaktoraikat, kezeltessék magas vérnyomásukat. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi "érkezését".

  A „Stroke – Ne késlekedj” kampányról, magáról a betegségről, valamint az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról további információt kaphat, ha ellátogat a www.szelutes.hu weboldalra, vagy a www.facebook.com/nekeslekedj közösségi oldalra.

  Képgaléria megtekintése >>

Vissza