Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
  • Közép-Kelet-Európai stroke-ellátás
    2011.09.30.
    A Magyar Stroke Társaság X. Konferenciája második napján a Közép-Kelet-Európai Stroke Társaság szekció előadásait hallhattuk. Bemutatásra került a magyar helyzet Bereczki Dániel professzor előadásában, a román strokeellátás helyzete Dr. Szatmári Szabolcs előadásában, valamint ezeket összehasonlította Csiba László professzor.
    Elmondhatjuk, hogy a posztszocialista országokban rosszabbak a betegséggel kapcsolatos mutatók, mint tőlünk nyugatabbra, amelynek egyértelműen gazdasági okai vannak. A rosszabb gazdasági helyzet miatt több stroke eset kerül diagnosztizálásra és nagyobb az elhalálozás aránya is. Minél keletebbre van egy ország annál rosszabbak ezek a mutatók. Ennek ellenére Romániának erőssége a sürgősségi ellátás szervezettsége, valamint a paramedikális és mentőszolgálat jó felszereltsége.
    A fiatal szakembereknek lehetőségük van külföldi továbbképzésen, ösztöndíjakon részt venni (ESO, EFNSZ, ENSZ), melyek lehetővé teszik számukra a stroke ellátás ideális körülményeinek megismerését, hogy tapasztalataikat itthon kamatoztathassák.

Vissza